Iidsest maiade traditsioonist on pärit protsess, kuidas chicozapote puudest eraldada lateksit. Need puud kasvavad Edela-Mehhiko džunglites.

Chicozapote puudest saadud lateksit keedetakse, kuni see muutub kleepuvaks, seejärel sõtkutakse ning vormitakse ristkülikukujulisteks klotsideks. Chicozapote puudest ei saa lateksit seljuhul, kui  nad istutada väljaspoole oma loomulikku keskkonda. Nad vajavad vihmametsa kompleksset bioloogilist kooskõla, et mahla toota.

Chicozapote lateks eraldatakse 100 jala kõrgustest puudest, tehes nende koorde Z- kujulised sisselõiked, mis siksakina jõuavad alla maapinnale asetatud anumani, kuhu aeglaselt hakkab tilkuma mahla. Iga puu annab keskeltläbi 3-5 kg mahla ühe lõikamise kohta, peale seda peab puu puhkama 6-7 aastat. Selline lõikamine ei kahjusta puid. Vedel lateks, mis puudest eraldub, keedetakse ja dehüdreeritakse. Tekib kleepuv pasta, mis laotatakse laiali, sõtkutakse ja lõpuks vormitakse tahketeks klotsideks. Iga klotsike on markreeritud tema tegija nimega. Kuna jätkusuutlik tegevus vihmametsades on sertifitseeritud FSC poolt, siis sisaldavad need markeeringud väga olulist ja täpselt infot. Väga vähestel toodetel on olemas nii põhjalik toomisprotsessi jälgitavus.

Chicza nätsu tegemiseks sulatatakse looduslik lateks koos naturaalsete vahadega ja lisatakse looduslik magusaine – agaavisiirup või teised looduslikud marjamaitsed ning vürtsid.

Enamus müügil olevatest närimiskummidest sisaldavad umbes 5-7% naturaalset kummi, kui sedagi. Ülejäänud tootest on tehislik ja valmistatud nafta baasil tehtud polümeerist, mis on tegelikult plastik. Lisaks sisaldavad tavanätsud suurel hulgal keemilisi värvaineid, maitsetugevdajaid, suhkruasendajaid ja muid tervist kahjustavaid aineid.

Väga oluline aspekt Chicza nätsu juures on selle biolagunev koostis. Paari nädalaga on see jälle osake loodusest!

Koostis: mahe roomahl (37%), looduslik kumm (35%), glükoos (24%), agaavisiirup (3%), piparmünt.

Päritolumaa: Mehhiko.

Mahe närimiskumm piparmündiga 30 g

  • 3.10€